Feathered Clown and Dead Cars

Een gedetineerde in TAMMS, Chicago vroeg om een foto van een clown met een grote veren pen die een gedicht schreef. Hij zat al jaren vast is deze maximum security gevangenis en had - kort samengevat - minder rechten dan een hond en zijn leefomstandigheden waren overeenkomstig. De gevangenis was ooit gebouwd om gedeitineerden die overlast veroorzaakten in de gewone gevangenissen een toontje lager te laten zingen maar het bleek dat het voor de meesten een one-way-ticket werd.

Laurie Jo Reynolds, een kunstenaar uit die stad trok zich het lot van deze gedetineerden aan en bedacht een commnityArt project waarbij ze de wensen van de gedetineerden kenbaar maakte aan kunstenaars/fotografen in de wereld.  Hoewel de gedetineerden niets aan de wand in hun cel mochten hangen mochten ze wel de wens uitspreken welke foto zij gemaakt zouden willen zien. Uit dit wensenlijstje koos ik de hier genoemde.

 

Het project heeft in Amerika veel aandacht gekregen en binnen een jaar heeft de gouverneur van Illinois besloten de gevangenis te sluiten.

Ook was de foto te zien tijdens het Photoville in containers in Brooklyn Bridge Park, New York.

 

In Nederland heb ik de foto samengebracht met een ander werk en tentoongesteld in Galerie Noord.

 

Op de andere foto zijn een aantal auto's te zien die op hun rug aan de waterkant liggen. Voor mij is het de Nederlands tegenhanger van de wijze waarop we omgaan met criminaliteit. de wagens waren opgediept onder een brug omdat ze de doorgang van de scheepvaart hinderden. alle wagens waren daar gedumpt vanwege betrokkenheid bij criminele activiteiten. Bij geen van de wagens werd verder onderzoek gedaan. Pas wanneer ze overlast geven voor de scheepvaart komt het apparaat in actie en laat het daar verder weer bij. titel van de foto; Dead Cars

 

Uitgebreide verslagen over dit community art project dat werd ingezet door Laury J. Reynolds is te zien op de sites van;

 

The Huffington post

the Daily Beast

Creative Time reports